FRoSTA, jako pierwsza marka spożywcza w Polsce, usuwa ze wszystkich swoich produktów jednocześnie wzmacniacze smaku, aromaty, barwniki, tłuszcze utwardzone i skrobię modyfikowaną. Dwuletni proces modyfikacji składu produktów zaowocował jesienią 2011 roku zmianą składu mieszanek warzywnych, w tym warzyw na patelnię. W grudniu 2011 roku substancje dodatkowe do żywności usunięto z linii mrożonych dań gotowych. Aktualnie FRoSTA kończy prace nad nowymi recepturami produktów rybnych.
Wyeliminowane dodatki do żywności FRoSTA zastąpiła naturalnymi składnikami - warzywami, przyprawami i ziołami. Produkty, których nie można zmodyfikować zgodnie z nowymi wytycznymi zostaną wycofane z asortymentu.
Z produktów marki usunięto m.in. margarynę, zastępując ją masłem. Aromat salsy w Mexican Chicken zastąpiono sosem sambal oelek, pieprzem oraz chilli. Orientalny smak Warzyw na patelnię chińskich utrzymano dzięki sosowi sojowemu i pachnącej trawie cytrynowej. Poza tym np. w Noodles&Chicken zamiast glutaminianu sodu FRoSTA stosuje pastę boczkowo-cebulową, a w Nasi Goreng większą ilość przypraw (kurkumy, imbiru, papryki, chilli). Dzięki zmianie receptur konsumenci mają pewność, że kupując produkty FRoSTY mogą cieszyć się smakiem naturalnych produktów o wysokiej jakości.
FRoSTA udowadnia, że w produkcji żywności mrożonej stosowanie substancji dodatkowych jest zbędne. Wyniki badań konsumenckich przeprowadzonych na produktach o niezmienionym składzie i tych o zmienionych recepturach potwierdziły, że wdrożenie polityki 100% naturalnego smaku nastąpiło bez szkody dla ich smaku.
Miniony rok był dla europejskiej branży spożywczej dość...
Eurocash publikuje Raport Zrównoważonego Rozwoju za 2023 r....
Z danych udostępnionych przez Ministerstwo Finansów, w...
W dużej mierze to wynik niepewności gospodarczej i rosnących...
Jak wynika z danych zebranych z 47 sądów okręgowych, w I...
Może spowodować paraliż działalności firmy,...
Najnowszy raport autorstwa UCE RESEARCH...