Wiadomości

W 100% naturalny smak od FRoSTY

Środa, 08 lutego 2012 Autor: Maja Święcka,
Mrożonki FRoSTY mają zmienione receptury. Nowa propozycja marki to produkty, które nie zawierają wzmacniaczy smaku, barwników, aromatów, tłuszczów utwardzonych oraz skrobi modyfikowanej.

FRoSTA, jako pierwsza marka spożywcza w Polsce, usuwa ze wszystkich swoich produktów jednocześnie wzmacniacze smaku, aromaty, barwniki, tłuszcze utwardzone i skrobię modyfikowaną. Dwuletni proces modyfikacji składu produktów zaowocował jesienią 2011 roku zmianą składu mieszanek warzywnych, w tym warzyw na patelnię. W grudniu 2011 roku substancje dodatkowe do żywności usunięto z linii mrożonych dań gotowych. Aktualnie FRoSTA kończy prace nad nowymi recepturami produktów rybnych.

Wyeliminowane dodatki do żywności FRoSTA zastąpiła naturalnymi składnikami - warzywami, przyprawami i ziołami. Produkty, których nie można zmodyfikować zgodnie z nowymi wytycznymi zostaną wycofane z asortymentu.

Z produktów marki usunięto m.in. margarynę, zastępując ją masłem. Aromat salsy w Mexican Chicken zastąpiono sosem sambal oelek, pieprzem oraz chilli. Orientalny smak Warzyw na patelnię chińskich utrzymano dzięki sosowi sojowemu i pachnącej trawie cytrynowej. Poza tym np. w Noodles&Chicken zamiast glutaminianu sodu FRoSTA stosuje pastę boczkowo-cebulową, a w Nasi Goreng większą ilość przypraw (kurkumy, imbiru, papryki, chilli). Dzięki zmianie receptur konsumenci mają pewność, że kupując produkty FRoSTY mogą cieszyć się smakiem naturalnych produktów o wysokiej jakości.

FRoSTA udowadnia, że w produkcji żywności mrożonej stosowanie substancji dodatkowych jest zbędne. Wyniki badań konsumenckich przeprowadzonych na produktach o niezmienionym składzie i tych o zmienionych recepturach potwierdziły, że wdrożenie polityki 100% naturalnego smaku nastąpiło bez szkody dla ich smaku.

tagi: FRoSTA , Frosta ,