Kaszanka wbrew pozorom nie jest naszą rodzimą potrawą – pomysł na ten przysmak przywędrował do nas najprawdopodobniej z Niemiec lub Danii w XVII wieku. Podobna potrawa „black pudding” cieszy się popularnością wśród Brytyjczyków, którzy jadają ją głównie na śniadania. Kaszanka znana jest w naszym kraju także pod innymi nazwami: dla przykładu na Kaszubach czy Śląsku nazywa się ją krupnikiem lub krupniokiem. – Odpowiednio przygotowana kaszanka jest źródłem dobrze przyswajalnego żelaza i magnezu. Zawiera także białko, cynk i potas – zwłaszcza ta z dodatkiem kaszy gryczanej. Kaszankę można przyrządzić na wiele sposobów. Świetnie smakuje zarówno z grilla, jak i z piekarnika czy patelni, z jabłkiem, boczkiem lub pomidorami. Niektórzy serwują ją z jajkiem i pieczarkami. Można też przygotować smaczne pierogi i naleśniki z farszem z kaszanki. Wszystko zależy od tego, co lubimy. Ciekawostką jest fakt, że kaszanka jest tak popularna, że ma nawet swoje własne święto – 1 maja oprócz Święta Pracy obchodziliśmy także Dzień Kaszanki, który jednocześnie oficjalnie rozpoczął sezon grillowy – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.
Grzanki z kaszanką ZM Pekpol podawane z salsą z buraka i mango i sałatką mikro ziółIlość porcji: 4
Czas przygotowania: 30 minut + grillowanie
Poziom trudności: łatwe
Składniki: - 1/2 opakowanie kaszanki gryczanej ZM Pekpol
- 1 cebula
- 4 kromki wiejskiego chleba
- garść micro ziół (może być mieszanka)
- 1 słoiczek buraczków marynowanych w całości
- 1 dojrzałe mango
- 1 łyżka świeżo posiekanej pietruszki
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 2 łyżeczki miodu
- 1 łyżeczka octu jabłkowego + odrobina do sałatki
- oliwa
- sól i pieprz
Jak przygotować:Kaszankę wyciągnąć z osłonki. Cebulę pokroić w kostkę. Obsmażyć na oleju cebulę przez 2 minuty dodać do niej kaszankę i smażyć kolejne 5 minut. Kromki chleba skropić oliwą i grillować aż się ładnie przyrumienią.
Buraki pokroić w kostkę, mango obrać i pokroić tak samo jak buraki. Tuż przed podaniem połączyć buraki, mango, pietruszkę, musztardę, miód i ocet.
Micro zioła skropić oliwą i octem, doprawić solą.
Kaszankę nałożyć na grillowaną kromkę chleba, udekorować sałatką i podawać z salsą.
Smacznego!
Więcej przepisów na
www.pekpol.pl