Z pomarańczy wykroić filety, a z pozostałości wycisnąć sok i dodać do jogurtu, doprawić odrobiną soli i bardzo drobno posiekaną papryczką.
Ananas i ser pleśniowy Lazur Błękitny pokroić w kostkę (wielkości ok. 1,5 cm).
Do salaterek lub pucharków wkładać na przemian ser i owoce. Do każdego naczynia wlać 1 łyżkę sosu z jogurtu i 1 łyżkę soku pomarańczowego, udekorować listkami selera.
Cappuccino z jogurtu i białej czekolady (przepis na 5 porcji)
Składniki:
1 jogurt waniliowy
8 kostek białej czekolady
sól gruboziarnista
sos sojowy
pieprz kajeński
Sposób przygotowania:
Na gorącą patelnię wlać sos sojowy, odparować aż do konsystencji gęstego syropu. Wrzucić sól i mieszać , uważając, aby się nie zbryliła. Dość szybko zdjąć z ognia, cały czas mieszając, aż do lekkiego schłodzenia.
Do filiżanek włożyć jogurt. Schłodzić.
W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę, jeszcze ciepłą rozprowadzić po powierzchni jogurtu. Posypać kilkoma ziarnami soli sojowej i odrobiną pieprzu kajeńskiego. Całość ponownie schłodzić.
Dip jogurtowo-lazurowy i karmelizowane warzywa (przepis na 5 porcji)
Składniki:
50 g sera pleśniowego Lazur Turkusowy
1 jogurt naturalny
2 marchewki
1 pietruszka (lub pasternak)
kilka łodyg selera naciowego
1 kalarepka
2 łyżki miodu wielokwiatowego
Sposób przygotowania:
Jogurt i ser pleśniowy Lazur Turkusowy zmiksować na gładką masę.
Warzywa obrać i pokroić w słupki.
Na patelni rozgrzać miód i bardzo krótko karmelizować warzywa (oprócz selera). Podawać z dipem.
Polędwiczki w lazurowej glazurze (przepis na 5 porcji)
Składniki:
100 g sera pleśniowego Lazur Złocisty
500 g polędwiczek wieprzowych
sól, pieprz
miód gryczany
Sposób przygotowania:
Ser pokroić w płatki. Mięso oczyścić, oprószyć solą i pieprzem.
Blachę wyłożyć pergaminem, rozłożyć polędwiczki i obłożyć serem, polać miodem. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C przez 15-20 minut.
Polędwiczki wyjąć na deskę, aby „odpoczęły”. Po kilku minutach pokroić w skośne plastry. Podawać z pieczywem.
Żur grzybowy na serwatce (przepis na 5 porcji)
Składniki:
150 g kurek
½ cebuli
1 łyżka masła
serwatka potwarogowa
2 listki laurowe
3 ziela angielskie
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
1 łyżeczka siekanej zielonej pietruszki
kwaśna śmietana
250 ml zakwasu na żurek
jajka do podania
300 g ziemniaków
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę wielkości ok. 1,5cm, krótko gotować, odlać wodę i odstawić pod przykryciem. Jaja ugotować na twardo i obrać.
Kurki oczyścić, większe pokroić. Cebulę skroić w drobną kosteczkę. Na maśle zeszklić cebulę, kurki zrumienić, pod koniec dodać czosnek w plasterkach. Zalać serwatką, dodać ziele angielskie i liść laurowy. Gotować 15 minut. Dodać zakwas, zagotować. Zdjąć z ognia. Doprawić. Dodać do zupy ziemniaki, zahartować śmietanę i też dodać.
Posypać natką pietruszki. Podawać z ćwiartkami jaj na twardo.
Deser serowo-jabłkowy (przepis na 5 porcji)
Składniki:
70 g wędzonego sera (może być rolada ustrzycka)
70 g twardego sera (gouda, podlaski)
1 winno-słodkie jabłko
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
1 łyżka rodzynek
julienne ze skórki z ½ pomarańczy
3 łyżki miodu gryczanego
sok z ½ pomarańczy
Sposób przygotowania:
Jabłka obrać i pozbawić gniazd nasiennych. Jabłka i oba sery pokroić w kostkę wielkości ok. 1 cm.
Na rozgrzaną patelnię wlać miód i karmelizować w nim orzechy i skórkę z pomarańczy, wlać sok z pomarańczy, dodać jabłka. Smażyć, aż jabłka utracą surowość, wtedy wrzucić serowe kostki i błyskawicznie obtoczyć pozostałym karmelem (do pojawiania się pierwszej nitki). Zdejmować na talerzyki.
Lody śmietankowe i chipsy z siemienia (przepis na 5 porcji)
Składniki:
5 kosteczek sera pleśniowego Lazur Złocisty (do ułożenia na dnie szklaneczek)
5 gałek lodów waniliowych
2 herbatniki petit buerre
1 banan
5 łyżeczek siemienia lnianego
100 ml wody
sos tabasco
Sposób przygotowania:
Siemię zalać ciepłą wodą. Odczekać 20-30 minut, aż nieco się rozmoczą. Na pergaminie rozprowadzić kleksy rozmoczonego siemienia i piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Po wyjęciu położyć w chłodnym miejscu i kiedy masa zastygnie, odkleić papier od chipsów.
Na dno szklaneczek włożyć plasterki bananów i kostki sera pleśniowego Lazur Złocisty, ułożyć na nich po porcji lodów – powinny mieć nieregularny kształt. Ostrym, wąskim nożem zrobić 2 głębokie zagłębienia i wpuścić tam po 2-3 krople sosu tabasco, następnie zasklepić łyżką.
Posypać pokruszonymi herbatnikami i udekorować chipsem z siemienia. Do momentu podania odstawić do zamrażarki.
Rolnicy potrzebują pomocy ze strony rządu i unijnych...
Bądź na bieżąco z wiadomościami z rynku FMCG
Zaprenumeruj bezpłatny newsletter Portalu Kupców Polskich
Bezpłatny newsletter, to przegląd najważniejszych wiadomości ukazujących się w Portalu Kupców Polskich
www.hurtidetal.pl. Subskrypcja bezpłatna!
Aby zamówić newsletter, wystarczy wpisać adres e-mail w polu poniżej.
Twój adres został dodany do naszego newslettera, dziękujemy!Podany adres email jest niepoprawny
Podając adres email wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych (pokaż więcej)
podanych przeze mnie w powyższym formularzu w zakresie danych identyfikacyjnych i teleadresowych przez Wydawnictwo
Fischer Trading Group Spółka z o.o. dla celów promocji produktów i usług
oraz na dostarczanie mi informacji handlowej za pomocą środków komunikacji elektronicznej.
Jestem świadomy, że podanie danych osobowych jest dobrowolne, a powyższą zgodę mogę w każdej chwili cofnąć w
całości lub w części. Więcej o sposobie przetwarzania Twoich danych osobowych oraz przysługujących Ci w związku z tym uprawnieniach czytaj w Regulaminie.
Pamiętaj, że w każdym momencie możesz zrezygnować z otrzymywania newslettera.