Nowości

Pierwsze w Polsce lody z licencją "bez glutenu" już w sklepach

Czwartek, 23 czerwca 2016
W sklepach są już dostępne pierwsze w Polsce lody posiadające licencję przyznaną przez Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Desery przeznaczone dla osób z alergiami pokarmowymi stworzyła działoszyńska firma "Anita".
W Polsce przybywa produktów tworzonych z myślą o osobach z celiakią i nietolerancją pokarmową. W sklepach dostępne są już m.in. ciasta, makarony, przekąski i czekolady. Teraz do tego grona dołączają lody.

Firma "Anita" jako pierwszy producent w Polsce zdobyła licencję na lody bezglutenowe, jaką przyznaje Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.

W praktyce oznacza to, że na polskim rynku dostępne są już lody z deklaracją bezglutenową (gluten free), a tym samym przeznaczone dla osób z celiakią i osób stosujących  z wyboru diety bezglutenowe. Tego typu licencję firma otrzymała aż na 13 swoich deserów lodowych.

3 z nich - "Lody waniliowe bez laktozy na płynnym mleku", "Muuu - lody jogurtowe z sorbetem mango i marakują" oraz "Smooth Ice Truskawka" są już dostępne w sprzedaży. Kolejne będą pojawiały się sukcesywnie w sklepowych lodówkach - zapowiada producent.

Rozpoznać je można po zielonym znaczku  z przekreślonym kłosem pszenicy, jaki umieszczono na opakowaniach lodów posiadających licencję stowarzyszenia.

- Chociaż na rynku dostępne są już lody bezglutenowe, pierwszy raz w sprzedaży pojawiają się desery mające licencję bezglutenowości. Jest to gwarancją, że faktycznie mamy do czynienia z produktem, po który spokojnie mogą sięgać osoby z celiakią - mówi Grzegorz Mordalski, właściciel firmy "Anita".

Nadana działoszyńskiemu producentowi licencja jest kolejnym krokiem firmy w kierunku poszerzania swoje oferty produktów prozdrowotnych. W portfolio "Anity" już znajdują się desery lodowe z przecierów owocowych (smoothies) oraz mrożone jogurty.

Na początku sezonu do sklepów trafiły także deser lodowy bez laktozy, przyjazny dla osób z nietolerancją pokarmową i alergiami. Lody stworzone przez "Anitę" powstały na bazie płynnego mleka, z którego usunięto cały cukier mleczny - przyczynę nietolerancji.



tagi: Anita , lody bez glutenu ,