Z rynku FMCG

30 minut z jakością QAFP

Piątek, 19 czerwca 2015
Co można zrobić w 30 minut w kuchni? Czy pół godziny to wystarczająco dużo czasu na przygotowanie pysznej potrawy z grilla? O tym, jak efektywnie wykorzystać ten czas, przekonali się ostatnio dziennikarze i blogerzy kulinarni, którzy 17 czerwca uczestniczyli w warsztatach kulinarnych zorganizowanych w ramach kampanii „Gwarancja Jakości QAFP”. W warszawskiej restauracji Villa Foksal gościło ponad 40 osób, które pod okiem znanego, toruńskiego szefa kuchni Sebastiana Krauzowicza przygotowały wspaniałe, letnie dania z wysokiej jakości wieprzowiny QAFP.
Uczestnicy warsztatów przekonali się, że sukces kulinarny zależy nie tylko od umiejętności samego kucharza, ale przede wszystkim od jakości składników użytych do przyrządzenia dania. Do wyboru wysokiej jakości wieprzowiny sygnowanej znakiem QAFP zachęcała Jolanta Ciechomska – Koordynator Systemu Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP.

Wieprzowina produkowana w tym systemie ma zawsze wyśmienity smak, jest krucha i delikatna, a do wydobycia jej naturalnego aromatu wystarczy szczypta przypraw. Wyroby QAFP spełniają restrykcyjne wymagania systemu i podlegają kontroli na każdym etapie produkcji. Dzięki temu konsument może mieć pewność, że produkty certyfikowane znakiem jakości QAFP charakteryzują się ponadprzeciętnymi walorami smakowymi i odżywczymi – mówi Koordynator.

O zaletach mięsa wieprzowego w codziennej diecie mówiła na spotkaniu Aneta Łańcuchowska – dietetyk, specjalista ds. żywienia, pasjonatka gotowania i dobrego jedzenia.  
– Dobrej jakości mięso stanowi najlepsze źródło białka dla człowieka. Dlatego mięso powinno gościć na naszym stole dwa razy w tygodniu. Jakość białka zależy od aminokwasów w nim zawartych, dlatego jedynie białka zawierające wszystkie aminokwasy egzogenne w odpowiednich proporcjach nazywane są białkami pełnowartościowymi. Wieprzowina QAFP jest bogata w pełnowartościowe białko będące podstawowym budulcem mięśni. Dodatkowo jest również źródłem witamin z grupy B, odpowiadających za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.

Letnie, ciekawe i niebanalne menu z wieprzowiną QAFP w roli głównej, zaprezentowane przez szefa kuchni spodobało się uczestnikom warsztatów nie tylko dlatego, że przygotowanie grillowanych pyszności zajęło faktycznie dwa kwadranse, ale przede wszystkim z uwagi na niecodzienne połączenia smaków.  
– Mięso wieprzowe wysokiej jakości, takie jak certyfikowana w systemie QAFP wieprzowina jest idealnym składnikiem  szybkich dań. Dzięki odpowiedniej zawartości tłuszczu mięso ma  delikatny i głęboki smak. Wysoka mięsność oraz niewielkie ubytki masy w trakcie obróbki wieprzowiny QAFP gwarantują, że nasze dania będą zawsze zgodne z oczekiwaniami. Coraz częściej szukamy oryginalnych smaków, a nie mamy możliwości spędzać w kuchni zbyt wiele czasu. Dlatego wybieramy nieskomplikowane przepisy z sezonowymi składnikami i mięsem poddanym szybkiej obróbce termicznej – grillowanym lub smażonym na niewielkiej ilości tłuszczu. Doskonałe sprawdzi się w tej roli wysokiej jakości wieprzowina QAFP – polędwiczki, schab, szynka, łopatka czy karkówka. Stanowią one wyśmienitą podstawę do dań głównych, przystawek czy sałatek i doskonale komponują się z warzywami, owocami i – co może być zaskakujące – z jadalnymi letnimi kwiatami, takimi jak fiołki czy nasturcje – przekonuje kucharz Sebastian Krauzowicz, który prowadził warsztaty.

Uczestnicy warsztatów przekonali się, że szybkość wcale nie oznacza gorszej jakości, a 30 minut to wystarczająco dużo czasu by przygotować smaczne, apetyczne danie na szybki lunch, popołudniową przekąskę, czy lekką kolacje. Sukces w kuchni osiągamy dzięki dobrej organizacji, sprawnemu działaniu i różnym sztuczkom, dzięki którym w niezwykle krótkim czasie przygotujemy smakowite dania.

Informacje o kolejnych warsztatach organizowanych w ramach Programu „Gwarancja Jakości QAFP” dostępne są na stronie internetowej www.qafp.pl.

SYSTEM GWARANTOWANEJ JAKOŚCI ŻYWNOŚCI QAFP

Na rynku dostępna jest coraz większa ilość produktów, więc trudno jest wybrać mięso dobrej jakości. Wychodząc naprzeciw potrzebom konsumentów, w 2009 roku, z inicjatywy Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego (UPEMI) opracowano System Gwarantowanej Jakości Żywności – QAFP (Quality Assurance for Food Products). Celem systemu jest budowanie wiarygodności uczestników łańcucha żywieniowego w oczach konsumenta.
Widząc znak jakości QAFP konsument może mieć pewność, że produkt, który kupuje, spełnia restrykcyjne normy, które przestrzegane są na każdy etapie produkcji. Produkty QAFP weryfikowane są przez niezależną Jednostkę Certyfikującą.

KAMPANIA GWARANCJA JAKOŚCI QAFP

Warsztaty kulinarne zorganizowano w ramach kampanii „Gwarancja Jakości QAFP”. Obejmuje ona promocję wysokiej jakości wieprzowiny i wędlin w ramach Systemu Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP (Quality Assurance for Food Products).
Jest finansowana ze środków Unii Europejskiej, budżetu krajowego oraz Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego.

Produkty w Systemie QAFP dostępne są w sklepach na terenie całego kraju. Można je kupić w niektórych sieciowych marketach oraz w sklepach firmowych producentów będących uczestnikami systemu, oznaczonych logo QAFP. Pełna lista sklepów znajduje się na stworzonej w ramach projektu stronie www.qafp.pl/dobrywybor . Regularnie pojawiają się na niej również przepisy kulinarne oraz porady dotyczące tego jak wybierać, przyrządzać i przechowywać mięso.



tagi: QAFP , jakość , wieprzowina ,